"Vrije vogels"
Elke zweefvlieger voelt zich zo vrij als een vogel. Geluidloos vliegend op gratis energie van de zon. Een zijn met de natuur en genieten van elk moment van de vlucht. Een droom van velen, een voorrecht voor weinigen.
lees meer over: "vrije vogels"

PH-314
Na een intensief gebruik als lesvliegtuig is de Ka-7 in 1979 door een tiental leden van de EAC gekocht om veel en langdurige vluchten te maken. Ongetwijfeld een van de weinige zweefvliegtuigen uit de vorige generatie waaraan de eigenaren zoveel vliegplezier hebben beleefd.
lees meer over: PH-314

Gegevens PH-314
Vanaf 1956 zijn meer dan vijfhonderd vliegtuigen gebouwd van het type Ka-7. Een succesvol vliegtuig waarvan er nog velen rondvliegen. Een overzicht geeft inzicht in techniek en prestaties van de PH-314.
lees meer over: Gegevens PH-314

"Weiland Express"
In de jaren tachtig heeft kunstenaar Jan van Alphen de PH-314 op een bijzondere wijze beschilderd in een knotsgekke uitvoering. De naam Weiland Express verwijst naar het groot aantal buitenlandingen die met het vliegtuig zijn gemaakt.
lees meer over: "Weiland Express"

Jan van Alphen weer aan het werk.  
In 2002 heeft Jan van Alphen van de Ka-7 een vliegend kunstwerk gemaakt. Dit keer onder het motto "Vrije Vogels." Zijn maandenlange artistieke werkzaamheden zijn van de eerste tot en met de laatste streek tot in detail te bewonderen.
lees meer over: Jan van Alphen

Avonturen en belevenissen met de PH-314  
Niet alleen het vliegen op zich is boeiend. Wie veel vliegt beleeft ook veel avonturen. Snoerie heeft op zijn eigen wijze een aantal vluchten en belevenissen met de PH-314 op papier gezet. Ware verhalen gedoopt in een humorvolle saus.
lees meer over: Avonturen en belevenissen met de PH-314

Andere verhalen over vliegen  
Een serie verhalen over en uit de wereld van het (zweef)vliegen. Opgetekend door Snoerie. Griezel mee bij het eten van wurmen in een ondeugende zweefvlieg zomer. Voel de klap van de kraak in een Grunau Baby of beleef de sfeer in de cockpit van een S11 tijdens een landing met klapband.
lees meer over: Andere verhalen over vliegen

Hoe komt Snoerie aan zijn bijnaam?
Henk van der Heijden en Snoerie zijn één. Of niet soms? Een verhaal van een naamgenoot. Niet de gemakkelijkste vent zoals te lezen is in de verhalen die door anderen over Snoerie zijn geschreven.
lees meer over: Hoe komt Snoerie aan zijn bijnaam?

Veertigduizend kilometer met "Hout"
Zijn eerste overlandvlucht maakte Snoerie in een Grunau Baby. De vlucht vanaf Eindhoven eindigde in Oud Turnhout, België. Nauwgezet zijn alle vluchten geregistreerd. Op 31 juli 2003 heeft Snoerie met "Hout" de wereld rondgevlogen. Eind 2009 was de totale afstand met "Hout" 47400 km.
lees meer over: Veertigduizend kilometer met "Hout"

Overzichten gevlogen vliegtuigen en overlandvluchten
Overzicht gevlogen vliegtuigen
Overlandvluchten
 

Opmerkelijke vluchten.
Ruud Groen, oud journalist/columnist, is met Snoerie een aantal malen op pad geweest. Ervaringen van een leek op een treffende wijze weergegeven en destijds gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad.
lees meer over: Opmerkelijke vluchten.

Een verhaal apart.
Niet vaak doet zich de gelegenheid voor op de hoofdbaan van Eindhoven Airport met een zweefvliegtuig te mogen landen en parkeren op het platform. Met een vliegtuig vol pinguďns werd dit op 1 april 2002 toegestaan.
lees meer over: Een verhaal apart.

Jubileumfeest
Veertig jaar zweefvliegen met de PH-314 was het motto van de reünie op 27 september 2003. Een fantastische happening. Onder muzikale begeleiding van de Sail Jazzband en vergezeld van eigenaren, oud-leden, oud-eigenaren en gasten werd de Ka-7 naar de startplaats gebracht.. Na een spectaculaire Jubileumvlucht, in Crazy Flight uitvoering, door Henk van der Heijden en Fred Docters, die zijn laatste vlucht met de kist in 1969 had gemaakt, volgde een zeer geanimeerde happening in het clubhuis Fly-Inn van de EACzc.
fotoalbum: reunie jubileumfeest

Jubileumvlucht vijftig jaar zweefvlieger

Op 30 september 2006, om 13.52, vijftig jaar later en 13364 vluchten verder vloog Henk van der Heijden zijn jubileumvlucht Vijftig Jaar Zweefvlieger. In de PH-314. Samen met zijn maat en mede-eigenaar Ad van der Velden.  Een Piper Pawnee bracht hen naar 2930 meter. Het werd een onvergetelijke vlucht. Om jaloers op te worden.
Lees meer over: Jubileumvlucht vijftig jaar zweefvlieger

Zie ook: Foto’s Jubileumvlucht

Afscheid als instructeur

Henk van der Heijden vliegt zowel bij de Eindhovense Aero Club als bij de Eerste Zeeuws Vlaamse Aero Club. Van beide verenigingen is hij erelid. En instructeur, ruim 40 jaar bij de EACzc en 37 jaar bij de EZAC. In augustus 2006 werd Henk 65 jaar en heeft besloten te stoppen met instructie.  Inmiddels heeft hij bij beide verenigingen zijn periode als instructeur afgesloten.
Lees meer over: Afscheid als instructeur

Lees zeker ook: Bespiegelingen van leerlingen

Links

Zweefvliegen algemeen:http://zweefvliegen.startpagina.nl/

Historische zweefvliegtuigen:http://www.zweefhist.nl

PH-388: http://www.ph-388.nl

Alexander Schleicher:http://www.alexander-schleicher.de

Eindhovense Aero Club:http://www.eaczc.nl

Eerste Zeeuwse Aero Club:http://www.ezac.nl

SOARING LINKS door Paul Remde:http://www.soaring-links.com

The Aviation Home Page:http://www.avhome.com/index.php?id=6000428

Euroglide 2000 km gliding race:http://www.euroglide.nl/

Vintage Glding Club UK:http://www.vintagegliderclub.org/

PH-58 Grunau Baby:http://www.baby58.nl/

Soaring Society of America:http://www.ssa.org/

Aviation top 100:http://www.avitop.com/

Crazy Aviation:http://www.crazyaviation.com/

Zweefvlieg foto's Dennie Vercruysse:http://communities.zeelandnet.nl/data/zweefvliegen

Home